K-Vitamin

k

K-vitamin behövs för regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet. Intresset för vitamin K har ökat under de senaste åren, dels i och med att nya funktioner identifierats, men också för att ny analysmetodik bidragit till mer tillförlitliga bestämningar av förekomst i livsmedel och metabolism i kroppen.

En stor del av tidigare analysdata har baserats på olika typer av analysmetoder och betydande skillnader mellan olika källor har lett till att många värden betraktats som osäkra. Det gäller även K-vitaminvärden i 2:a upplagan av Livsmedelstabeller (1986, 1988).

K-vitamin är ett samlingsnamn för ett flertal substanser med K-vitamineffekt. De viktigaste är vitamin K1 (fyllokinon) och vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K3 (Menadion) är beteckningen på kinon-enheten (2-metyl-1,4-naftokinon), en syntetisk förening som omvandlas till vitamin K2 (menakinon-4) i kroppen. Dessa har en central roll i regleringen av blodkoagulationen, vilket även namnet anger, det vill säga koagulationsvitamin.

Kliniskt har vitamin K ett intresse då personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel, vanligen ”Waran”, ofta får rådet att begränsa intaget av vitamin K från kosten. Bakgrunden är som nämnts att vitamin K påverkar blodkoagulationen och att stora intag av K-vitaminrika livsmedel kan medföra att doseringen av läkemedlet behöver ökas.

Dagsbehov Av K-Vitamin
Behovet av K-vitamin varierar med bl.a. ålder och kön.

Behovet av K-vitamin anges till cirka 1 µg per kg kroppsvikt, vilket fastställer det dagliga rekommenderade intaget av K-vitamin till följande:

Män: 80 µg
Kvinnor: 65 µg
Nyare studier antyder dock denna nivå skulle kunna vara otillräckligt för att normalisera nivåerna av underkarboxylerat osteocalcin.

Brist På K-Vitamin
K-vitamin bildas av bakterierna i tarmen vilket medför att det är mycket sällsynt med brist på vitamin K.

GrönsakerDe enda som egentligen behöver ett K-vitamintillskott är nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och därför saknar de bakterier som kan bilda K-vitamin. För lite K-vitamin kan orsaka blödningar hos barn och därför ska alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln.

Risker Med K-Vitamin
Det finns inga kända risker med K-vitamin.

Livsmedel Med K-Vitamin
K-vitamin finns i många livsmedel, bland annat njure och lever. Nya analyser visar att höga halter finns i gröna bladgrönsaker, till exempel i broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och i vitkål. Även i majonnäs och vissa rapsoljor fanns höga halter.

K-vitamin kan också bildas direkt i kroppen, närmare bestämt av bakterierna i tarmen.

Vitamin K1 (fyllokinon) syntetiseras i växter. Vitamin K2 (menakinoner, MK) bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men har även påvisats fermenterade livsmedel och alger.

Mängd K-vitamin i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av K-vitamin per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL K-VITAMIN (μg)
Pestosås m basilika pinjenötter cashewnötter 276 μg
Vinbladsdolma m ris konserv 155 μg
Matmuffins grov fullkorn m getost fårost broccoli spenat soltorkade tomater 116 μg
Bearnaise sås fett 44% Spisa Rydbergs 85 μg
Äggula konventionellt 81 μg
Café de Paris sås fett 39% Spisa Rydbergs 79 μg
Smörgås typ sandwich räkor ägg sallad majonnäs 68 μg
Äggula ekologisk 62 μg
Kebabasås vit fett 30% Rydbergs 60 μg
Medelhavssallad skaldjur tonfisk majonnäsdressing sallad 58 μg
Chokladkola mörk m chokladöverdrag Riesen 50 μg
Amerikanska cookies choklad 40 μg
Amerikanska muffins ospec 40 μg
Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv 39 μg
Veteskorpor 38 μg
Chips smaksatta fett 34% 36 μg
Jitterbugg mördeg maräng 36 μg
Falafel kikärtskroketter frysta 36 μg
Wokgrönsaker Classic wokade i rapsolja 35 μg
Kex Ballerina 35 μg