Fram till nu har man funnit mer än 70 enzymer som är beroende av zink, och nästan alla ämnesomsättningsprocesser är också det. Det samma gäller hormonproduktionen i hypofysen, sköldkörteln, könsorganen och bukspottskörteln.

Zink ingår i de enzymer som främjar transporten och utforsling av koldioxid, och i amylas som omvandlar stärkelse. Vid syntesen av nukleinsyra (RNA och DNA) och proteiner medverkar zink aktivt. Det främjar nagel och hårväxten, bildandet av ben och läkandet av sår. (zinkpasta på munsår).

SkaldjurImmunförsvarets överordnade organ, thymus, är beroende av zink, samtidigt som det är en beståndsdel i cellernas respirationsenzymer. Zink är dessutom en förutsättning för utnyttjandet av järn och bildandet av blod, normal funktion av prostata och optimalt utnyttjande av A-vitamin.

Zink kan återfinna i alla celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar.

Dagsbehov Av Zink
Rekommenderat dagligt intag av zink för vuxna:

Män: 9 mg
Kvinnor: 7 mg
Gravida: 9 mg
Ammande: 11 mg
Behovet varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Zink
Vid brist på zink kan ett antal besvär uppstå:

Hudbesvär som psoriasis, eksem, oren hy, acne, långsamt läkande av sår, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.
Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga.
Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist.
Matsmältningsbesvär på grund av nedsatt produktion av matsmältningenzym, magsår.
Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, prostatabesvär och menstruationssvårigheter.
Nedsatt smak- och luktförmåga, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, cancer och senilitet.
Livsmedel Med Zink
VeteZink påträffas vanligtvis i livsmedel som sill, ostron, musslor, ägg, lamm, lever, oxkött, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, öljäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrö och kärnor från pumpan.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

31% Kött, fågel
22% Mjölk, fil, yoghurt och ost
11% Matbröd
5% Korv
5% Potatis
Här nedan är en tabell med innehåll av zink i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD ZINK
PER PORTION, MG
Nötkött 125 g 10-20
Griskött 125 g 1,6
Havregryn 30 g 0,8
Strömming 125 g 0,7
Gröna ärtor 100 g 0,1
Ägg 60 g 0,1
Banan 50 g 0,1
Vetekli 5 g 0,5
Mängd zink i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av zink per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL ZINK (MG)
Ostron 50 mg
Ostron konserv m lag 32.5 mg
Vetegroddar 17.8 mg
Torrjäst 13.5 mg
Renkött torkat 12.4 mg
Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv 10.02 mg
Renkött kokt 8.12 mg
Quorn svampprotein färs bitar filé 8 mg
Sesamfrön torkade 7.8 mg
Rimmad oxbringa kokt 7.72 mg
Hamburgare fett ca 9% stekt 7.56 mg
Pumpafrön squashfrön torkade 7.5 mg
Grislever 7.4 mg
Vetekli 7.3 mg
Kruskakli grovt vetekli 7.3 mg
Entrecôte nöt stekt 7.09 mg
Kakaopulver fett 20-22% 6.9 mg
Älgfärs 6.87 mg
Kycklinghjärta 6.6 mg
Jordnötter rostade 6.6 mg