Träna med träningsvärk?

träna biceps

Träningsvärk, det är något som kan komma efter att man har tränat och det oavsett om man är elitidrottare eller en otränad person. Träningsvärk kan drabba olika delar av kroppen, så som armar, ben, mage, rygg. Det gäller dock att kunna skilja på träningsvärk och muskelvärk, där den senare kan uppstå om man tränat på fel sätt eller med fel teknik.

Varför får jag träningsvärk?

Träningsvärk kan uppstå om det är så att du belastar dina muskler på ett intensivt sätt eller om du belastar dem på ett nytt sätt. Denna belastning kan då leda till att dina muskler svullnar upp och det gör att de då känns ömma och stela. Varför muskler svullnar, vet man inte direkt. När du vant dig vid övningen, eller intensiteten, så brukar det även bli mindre träningsvärk.

Det är mer vanligt att få träningsvärk när man gör så kallade excentriska rörelser. Det innebär då rörelse som kommer med ett moment som är bromsande. Gång nerför brant backe är ett exempel på en sådan rörelse, så väl som nervägen på en bicepscurl med skivstång eller hantel.

Att få en hög grad av träningsvärk betyder inte att man får ett bättre träningsresultat!

Träningsvärk och träning?

Att träna då du har träningsvärk, det är helt ok och inte farligt. Men det kan vara en fördel att träna något lugnare, eller satsa på att träna de muskelgrupper som inte drabbats av träningsvärk. Det kan vara så att dina muskler behöver tid att återhämta sig. Det från den nedbrytning som ledde till att du fick träningsvärk.

Det går även att lindra din träningsvärk på olika sätt. Dels med massage, dels med att utföra lättare träning.

Du kan även försöka att undvika att få träningsvärk helt och hållet. Det genom att ha ett träningsprogram som är genomtänkt samt att successivt öka belastningen och intensiteten. Vila mellan träning är även det viktigt!

Träningsvärk och stretching?

Många tänker att man kan slippa träningsvärk genom att värma upp och stretcha före och efter. Det är inte sant, för du kan drabbas av träningsvärk ändå. Dock kan stretching göra att du känner dig mer rörlig och mjukare i kroppen och i dina muskler.

Uppvärmning är dock bra att göra, för det motverkar att du drabbas av skador.

Har man tränat bra om man får träningsvärk?

En del tror man måste få träningsvärk, som ett slags bevis på att man tränat bra. Men det är inte så, snarare är det tvärtom!

Du behöver även se till att kunna skilja på träningsvärk och värk som uppstår till följd av felaktigt utförande eller för hög intensitet.