D-Vitamin (Kalciferol)

D

D-Vitamin behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium.

Kroppen kan tillverka D-vitamin själv. Vitamin D bildas i huden när den belyses av solljus (solarium duger inte). Men på höst och vinter räcker inte solljuset till för bildning av D-vitamin – särskilt barn behöver ett extra vitamintillskott.

Av D-vitamin bildar kroppen ett annat hormon. I det fallet reglerar hormonet kroppens kalkbalans och orsakar bland annat att tarmen tar upp kalk från födan.

Brist på D-vitamin ger ett mjukt och missformat skelett, den s k engelska sjukan. Numera förekommer D-vitaminbrist i Sverige nästan enbart i samband med lever- eller tarmsjukdomar.

VitaminkapslarDagsbehov Av D-Vitamin
Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin:

Vuxna: 7,5 µg
Äldre (60+) 10 µg
Gravida: 10 µg
Ammande: 10 µg
Behovet av D-vitamin varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På D-Vitamin
Tidiga bristtecken är allmänna symptom som retlighet och dålig aptit.

Bristsymptom hos vuxna: Benuppmjukning. Bristsymptom hos barn: Rakitis (engelska sjukan). Båda sjukdomarna är en följd av minskad inlagring av kalcium och fosfat i benvävnaden.

Risker Med D-Vitamin
OlivoljaD-vitamin i väldigt stora mängder (>250 µg/dag under längre tid) kan vara skadligt och framkallar illamående, kräkningar, minskar aptiten och ger förkalkningar i vävnaderna framför allt i lungor och njurar.

Friska personer behöver dock inte oroa sig för några hälsorisker med extra intag av D-vitamin.

De som har någon av följande sjukdomar bör dock vara försiktig med överdosering av D-vitamin:

Granulomatösa sjukdomar som exempelvis tuberkulos och sarkoidos
Tumör i bisköldkörteln (primär hyperparatyroidism)
Vissa cancerformer som lungcancer och non-Hodgkin lymfom
Livsmedel Med D-Vitamin
Vitamin D finns i ett fåtal livsmedel, främst feta fisksorter. Margarin, lättmjölk och mellanmjölk är numera berikade. Vid solbestrålning kan kroppen också själv bilda Vitamin D.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

23% Matfett, feta såser
23% Fisk och skaldjur
17% Kött, fågel, ägg
15% Mjölk, fil och yoghurt
9% Fikabröd

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD D-VITAMIN
PER PORTION, ΜG
Strömming 125 g 10
Äggula 19 g 1
Margarin (berikat) 10 g 1
Lättmjölk (berikad) 2 dl 1
Smör 10g 0,1
Standardmjölk 2 dl 0,04
Mängd D-vitamin i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av D-vitamin per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL D-VITAMIN (μg)
Ål flat- o varmrökt 98 μg
Ål rund- o varmrökt 48 μg
Ål inkokt hemlagad 40 μg
Ål ugnsstekt hemlagad 35 μg
Ål 30 μg
Gös 29 μg
Abborre kokt 26.98 μg
Abborre 21.4 μg
Abborrfilé panerad stekt 19.31 μg
Böckling filé dubbel varmrökt Rospigg 19.1 μg
Lax kokt 16.55 μg
Regnbågslax panerad stekt 15.59 μg
Lax stekt 15.52 μg
Sardiner i olja konserv 15 μg
Regnbågslax inkokt 14.12 μg
Makrill opanerad stekt 14.07 μg
Makrill kokt 13.99 μg
Regnbågslax 13.6 μg
Öring svensk älvöring 13.2 μg
Lax rimmad 13 μg