Vitamin B2 (riboflavin) är en vattenlöslig vitamin som även kallas vitamin G och är centralt för cellernas energiproduktion. Det behövs för förbränningen av kolhydrater, protein och fett.

Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. Det aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter, bland annat vitamin B3, folsyra och vitamin B6 samt vitamin K.

En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. Riboflavin är även en av kroppens viktigaste antioxidanter. Omvandlingen av riboflavin till dess aktiva enzymformer hämmas vid försämrad sköldkörtelfunktion samt vid störd funktion hos binjurarna.

Riboflavin används även som färgämne och har då E-nummer E 101.

Dagsbehov Av Vitamin B2
MejeriprodukterBehovet av vitamin B2 varierar med bl.a. ålder och kön.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B2:

Män: 1,7 mg
Kvinnor: 1,3 mg
Gravida: 1,6 mg
Ammande: 1,7 mg
Brist På Vitamin B2
Brist på vitamin B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar. Tidiga tecken är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen.

Risker Med Vitamin B2
Det finns inga kända risker med vitamin B2.

Livsmedel Med Vitamin B2
Grillat Kött & RäkaDu hittar B2 i de flesta livsmedel från djurriket, till exempel lever, men också i mjölk, nötkött och skinka. En del mjölsorter är berikade med vitamin B2.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

29% Mjölk, fil, yoghurt
22% Kött, fågel, ägg, inälvsmat, korv
12% Matbröd, fikabröd
10% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
6% Ost
5% Frukt, bär juice
Här nedan är en tabell med innehåll av Vitamin B2 i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD VITAMIN B2
PER PORTION, MG
Nötlever 100 g 3,3
Mjölk 2 dl 0,3
Skinka 125 g 0,3
Nötkött 125 g 0,3
Ägg 60 g 0,2
Gröna ärter 100 g 0,2
Vetemjöl (berikat) 30 g 0,05
Mängd vitamin B2 i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av vitamin B2 per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL VITAMIN B2 (MG)
Grislever 6.3 mg
Torrjäst 5.4 mg
Nötlever ej panerad stekt 4.59 mg
Kalvlever 4.2 mg
Nötlever 4.2 mg
Lever ren 4.2 mg
Nötlever panerad stekt 4.05 mg
Grisnjure 4 mg
Njure nöt 3.6 mg
Kalvnjure 3.4 mg
Frukostflingor fullkorn berik Special K 2.7 mg
Kycklinglever stekt 2.63 mg
Müslibar fullkorn berikad typ Special K Bar Red fruit 2.45 mg
Lammlever 2.4 mg
Lammnjure 2.4 mg
Kycklinglever 2.4 mg
Müslibar berikad typ Special K Chocolate 2.13 mg
Frukostflingor fullkornsvete Weetabix 2.09 mg
Frukostflingor fullkorn berik Loops 2.06 mg
FiberBar naturell All-Bran 2.02 mg