Så här lite behöver du träna, egentligen

home-workout

Forskning visar hela tiden på att det är bra att röra på sig, för hälsans skull. Nu har nya studier kommit som säger att all rörelse räknas, även om du bara tränar lite, eller ett par minuter. Det är alltså inte ett måste att göra långa eller hårda träningspass. Det kan räcka att få in lite rörelse i din vardag och minska på den tid du sitter stilla. Störst hälsovinst är det för den som går från att vara helt inaktiv till att röra på sig lite grann. Tidigare rekommenderade man att man utförde aktiviteter eller rörelse minst 10 minuter per gång. Men det är inte lika viktigt längre att dessa 10 minuter är i följd. Det är nu mer fokus på att all rörelse är bra rörelse, även om det bara är en promenad på 5 minuter till affären. Dock finns den totala rekommendationen på 150 minuters måttlig fysisk aktivitet i veckan kvar.

Bra effekter med vardagsmotion

Det är bra att se till att få in rörelse i vardagen samt även lägga in träning och aktivitet för övrigt. Det ger bäst resultat att göra båda delar. Det bästa är att hitta en aktivitet som du trivs med och som du vill fortsätta göra. Sedan så är som så att får du även in vardagsmotion, så ger det bra effekter med. Om du ersätter att vara helt stillasittande med 30 minuters vardags­aktivitet så kommer det att minska din risk med att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent. Det visar en studie från Karolinska Institutet. Den studien visar även att om du gör 10 minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet per dag så minskar risken för samma sjukdom med 38 procent. Så att röra på sig i vardagen, oavsett hur lite, innebär minskade risker för hälsan.

Källa: https://www.netdoktor.se/hjart-karlsjukdom/nyheter/unik-studie-hushallssysslor-minskar-risken-for-att-do-i-hjart-karlsjukdom/