Vitamin B3 (Niacin) är en vattenlöslig vitamin som är nödvändigt för en effektiv ämnesomsättning. Ofta samverkar det i sin funktion med andra B-vitaminer.

Niacin behövs t.ex. för produktion av enzymerna NAD (nikotinsyra) och NADH (Nikotinamid-Adenin-Dinukleotid) som medverkar till att förbränna bl.a. kolhydrater och fetter. Nikotinsyran har en kraftigt kärlutvidgande effekt som yttrar sig i form av en obehaglig brännande känsla i huden i upp till en halv timme efter intagandet.

Kroppen producerar själv ämnet NADH, men produktionen avtar med åren och vid sjukdom. Ämnet har under många år använts vid behandling av patienter med Parkinsons sjukdom.

LaxVitamin B3 är även nödvändigt för frisk hud, tunga och matsmältningvävnad, bildning av röda blodceller samt syntes av exempelvis kortison, insulin och sexhormoner.

Niacin minskar mängden av det dåliga kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet. Det har visats att det minskar risken för hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar. Det finns flera andra sjukdomar som vitamin B3 effektivt förebygger.

Niacinekvivalenter (NE)
Niacin omfattar både det niacin som ursprungligen finns i maten och det niacin som bildas i kroppen av aminosyran tryptofan vid intag av proteininnehållande livsmedel – 60 mg tryptofan motsvarar 1 (NE) eller 1 mg niacin.

En niacinekvivalent definieras som:
1 NE = 1 mg niacin eller 60 mg tryptofan

Om tryptofanvärden saknas antar man att 1 g protein i genomsnitt innehåller 1 procent tryptofan eller 0,166 NE.

Dagsbehov Av Vitamin B3
Rekommenderat dagligt intag av vitamin B3:

Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Gravida: 17 mg
Ammande: 20 mg
Behovet av vitamin B3 varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Vitamin B3
Kroppsdepåerna av vitamin B3 är små men för att brist ska uppstå krävs några månaders låg tillförsel av B3-vitamin.

Lindrig brist kan orsaka nedsatt aptit, sömnlöshet och retlighet. Större brist kan ge Pellagra som även kallas för 4D-sjukdomen (diarré, demens, dermatit och död)

SushiPersoner som löper extra stor risk att få i sig för lite B3-vitamin är bl a alkoholister, gravida kvinnor, vissa barn samt äldre som försummar sin kost.

Risker Med Vitamin B3
Mycket stora doser kan ge skador på levern, bukspottskörteln och gallblåsan. Stora doser vitamin B3 kan även försämra ämnesomsättningens upptag av fett till förmån för kolhydrater samt skapa depression.

Livsmedel Med Vitamin B3
Proteinrika livsmedel är oftast rika på aminosyran tryptofan (undantag ör mjölk och ägg) som kan omvandlas till niacin i kroppen. Även kaffe kan ge ett visst tillskott.

Champinjoner och tonfisk innehåller mycket niacin. Andra goda niacinkällor är lax, kyckling och sparris.

Vitamin B3 i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD VITAMIN B3
PER PORTION, MG
Kyckling 125 g 13
Nötlever 100 g 17
Fläskkotlett 125 g 7
Torsk 125 g 7
Gröna Ärtor 100 g 4
Potatis 200 g 4
Mjölk 2 dl 1
Vetekli 5 g 1
Mängd vitamin B3 i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av vitamin B3 per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL VITAMIN B3 (MG)
Torrjäst 36.5 mg
Frukostflingor fullkorn berik Special K 30 mg
Frukostflingor fullkornsvete Weetabix 28.8 mg
Müslibar fullkorn berikad typ Special K Bar Red fruit 26.3 mg
Vetekli 23 mg
Kruskakli grovt vetekli 23 mg
Snabbkaffe pulver 22 mg
Müslibar berikad typ Special K Chocolate 21.6 mg
Kycklingbröst m skinn stekt 20.4 mg
Frukostflingor fullkorn berik Loops 18.7 mg
Lever ren 18.6 mg
FiberBar naturell All-Bran 17.6 mg
Frukostflingor berik Rice Krispies 16.8 mg
Frukostflingor berik Kalaspuffar 16.8 mg
Kycklinglever stekt 16.5 mg
Kycklingbröstfilé u skinn wokad strimlor rapsolja 16.2 mg
Nötlever ej panerad stekt 15.3 mg
Frukostflingor vetekli malt rostat Allbran Plus 15 mg
Frukostflingor fullkorn vetekli berik All-Bran Regular 15 mg
Lammlever 15 mg