Magnesium (Mg)

Magnesium

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning.

Magnesium spelar en viktig roll för all vävnadstillväxt och är därför extra viktigt för gravida kvinnor och sportande individer. Även stressade personer har ökat magnesiumbehov.

Den senaste tidens ökande försurning av våra marker och våra förändrade kostvanor har minskat intaget dramatiskt.

MejeriprodukterTidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår vanliga kost. På senare år har försurningen av våra marker och våra förändrade kostvanor minskat intaget drastiskt – med ökad risk för ohälsa som följd. Tyvärr går det inte att kontrollera magnesiumhalten i kroppen genom ett enkelt blod- eller urinprov.

Eftersom magnesium spelar en viktig roll vid all vävnadstillväxt är ämnet extra viktigt för gravida kvinnor.

Dagsbehov Av Magnesium
Rekommenderat dagligt intag av magnesium:

Män: 350 mg
Kvinnor: 300 mg
Gravida: 450 mg
Ammande: 450 mg
Behovet av magnesium varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Magnesium
Magnesiumbrist kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, förvirring, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar, krampanfall, förstoppning och diarré.

De grupper som har särskilt stor risk att utveckla magnesiumbrist är gravida, kvinnor med benskörhet, diabetiker, äldre personer, storförbrukare av alkohol, personer med bristande kostvanor, personer som behandlas med diuretika och digitalis och personer med kroniska mag- och tarmsjukdomar.

KöttDe senaste årens forskning har gett en antydan att magnesium har en betydelse vid ett antal sjukdomar som högt blodtryck, benskörhet, åderförfettning, gall- och njursten. Studier har även visat på att höga magnseiumvärden i dricksvattnet (hårt vatten) ger minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar hos både kvinnor och män.

Livsmedel Med Magnesium
Framför allt gröna grönsaker, ärter och bönor med också i fisk, kött och spannmål.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

13% Mjölk, fil och yoghurt
12% Matbröd
12% Kött, fågel, fisk och ägg
10% Potatis
Här nedan är en tabell med innehåll av magnesium i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD MAGNESIUM
PER PORTION, MG
Spenat 100 g 88
Mangold 100 g 65
Banan 135 g 45
Gädda 125 g 44
Havregryn 30 g 43
Brysselkål 85 g 25
Nötkött, innanlår 125 g 23
Gröna ärter, djupfrysta 75 g 18
Mängd magnesium i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av magnesium per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL MAGNESIUM (MG)
Mineralsalt 1000 mg
Pumpafrön squashfrön torkade 540 mg
Kakaopulver fett 20-22% 520 mg
Vetekli 480 mg
Kruskakli grovt vetekli 480 mg
Linfrön torkade 392 mg
Snabbkaffe pulver 390 mg
Tepulver 363 mg
Paranötter 355 mg
Solrosfrön torkade 355 mg
Sesamfrön torkade 350 mg
Pitabröd m falafel sallad sesam pepperoni 348 mg
Sesamfrön torkade u skal 345 mg
Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv 294 mg
Vetegroddar 290 mg
Sötmandel torkad 280 mg
Sojabönor torkade 265 mg
Cashewnötter 260 mg
Sniglar vinbergssnäckor 250 mg
Sojamjöl fett ca 20% 245 mg