A-Vitamin (Retinol)

a

A-vitamin (Retinol) är bäst känt för sin funktion i ögats näthinna. Där ingår det i synpigmentet, som “fångar upp” ljuset och ser till att det skickas en signal till hjärnan.

Brist på vitaminet gör att ögat får svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas av nattblindhet. Den botas dock så snart vitaminet åter tillförs.

Men A-vitaminet byggs också om till ett hormon, en signalsubstans, som reglerar tillväxten i epitel – den “tapetvävnad” som täcker hud och slemhinnor. För att dessa celler skall växa och mogna i lagom takt behöver de signalen från A- vitaminhormonet.

Den egentliga aktiviteten hos A-vitamin är knuten till ämnet retinol som huvudsakligen finns i animaliska produkter. I växter, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol.

Retinolekvivalenter (RE)
I animaliska livsmedel förekommer A-vitamin huvudsakligen som retinol. I vegetabiliska livsmedel, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol och kan omvandlas till retinol i kroppen.

En retinolekvivalent definieras som:
1 RE = 1 µg retinol eller 12 µg betakaroten eller 24 µg andra karotenoider

Dagsbehov Av A-Vitamin
MorötterRekommenderat dagligt intag av vitamin A för vuxna:

Kvinnor: 700 mikrogram
Män: 900 mikrogram
Gravida: 800 mikrogram
Ammande: 1100 mikrogram
Behovet varierar med bl.a. ålder och kön. Genomsnittsintaget i Sverige ligger över rekommenderat dagsintag. A-vitamin utsöndras långsamt. Därför räcker det med att äta exempelvis lever en gång i veckan.

Brist På A-Vitamin
MorötterVid brist på vitamin A blir hud och slemhinnor torra, hårda och hornartade. I ögat slutar tårkörtlarna att fungera, och hornhinnan torkas ut. Vid riktigt svåra fall blir bestående blindhet följden.

Det här är något som i princip inte förekommer i länder där befolkningen har råd med varierad kost och även har vitaminering av t.ex. margarin och lättmjölk. Men i u-länder är det ett mycket stort problem och faktiskt den största orsaken till förvärvad blindhet.

Risker Med A-Vitamin
Förgiftning har inträffat efter stora doser A-vitamin, mer än 15 mg eller 50 000 IE för vuxna per dag och under lång tid. Det rör sig här om fall där man av missförstånd tagit för stora doser A-vitamin; sådana mängder kan man normalt inte få i sig med födan. Betakaroten omvandlas däremot bara till vitamin A då kroppen behöver det. Det finns därför ingen risk för förgiftning med betakaroten.

Livsmedel Med A-Vitamin
GrönsakskorgVi tillgodogör oss vitaminet dels från retinol, dels från karotenoider, de gulröda färgämnen som finns i många livsmedel och som omvandlas till vitamin A i kroppen.

Vitamin A finns bl a i lever och berikade margariner och mjölkprodukter. I grönsaker finns det som betakaroten. Betakaroten fungerar också som en viktig antioxidant.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

Retinol
33% Inälvsmat (främst lever)
19% Matfett, feta såser
14% Mjölk, fil och yoghurt
7% Ost

Beta-karoten
40% Rotfrukter
27% Grönsaker
10% Kött och fågel

Här nedan är en tabell med innehåll av A-vitamin i olika livsmedel

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD A-VITAMIN
PER PORTION, MG
Lever 100 g 10-20
Morötter 100 g 1,6
Grönkål 100 g 0,8
Torkade aprikoser torr vikt 50 g 0,7
Ägg 60 g 0,1
Lättmjölk 2 dl 0,1
Margarin (berikat) 10 g 0,1
Mängd A-vitamin i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av A-vitamin per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL A-VITAMIN (μg)
Lammlever 49014 μg
Lever ren 36500 μg
Nötlever ej panerad stekt 19516 μg
Nötlever panerad stekt 17204 μg
Nötlever 14279 μg
Kycklinglever stekt 13037 μg
Grislever 13001 μg
Grönpepparpaté 11170 μg
Kycklinglever 9500 μg
Levergryta nöt 8138 μg
Leverpastej bredbar fett ca 24% 7900 μg
Kalvlever 6603 μg
Leverbiff mald lever stekt hemlagad 6523 μg
Leverbiff mald lever rå fryst 5400 μg
Leverstuvning hemlagad 4944 μg
Levergryta m grönsaker fryst 4928 μg
Leverpalt 4901 μg
Leverstuvning fryst 4854 μg
Kycklinglever stuvad 4844 μg
Leverpastej skivbar fett 26% 4100 μg