Tecken på att du använder fel sorts träningsskor

Signs-that-you-are-wearing-the-wrong-kind-of-exercise-shoes

För att du ska hålla dig skadefri när du tränar så är det viktigt att du väljer rätt skor som passar dina fötter och den träning du gör. Du kan annars drabbas av hälsporre, blåsor, ont i hälsena eller få smärtor i knäna. Du bör ha rätt skor på dig oavsett träning. De måste vara anpassade för dina fötter samt att den sitter bra. Här är sex tecken på att du har fel sorts skor.

1 Du får skadade tånaglar

Är det så att din sko är för liten eller om det trycker någonstans, så kan du få blåa tånaglar, eller till och med tappa dem. Ta en storlek större än vad du brukar om du ska löpträna.

2 Du får blåsor eller skoskav

Om det är så att du får skoskav och blåsor av dina skor börja kolla vad du har för strumpor. De ska sitta tajt och inte knöla sig. Är det redan bra strumpor, så se över skorna. De ska sitta skönt och bekvämt direkt och du ska inte behöva ”gå in” dem.

3 Du känner smärta i hälen

En av de vanligare orsakerna till ont i hälen är plantar fasciit, eller hälsporre. En anledning att drabbas av det är att du har felaktiga skor. Dock kan det även bero på en lång tids belastning på hårt underlag.

4 Du får ont i hälsenan

Är din träning fylld med många hopp eller mycket spring och får ont i hälsenan så kan det bero på hälseneinflammation. Skor som trycker på fel ställe kan vara upphovet till detta.

5 Du får smärta i knäna

En orsak till smärta i knäna kan vara fel sorts skor, men det kan även bero på en massa andra saker. Det bästa är att gå till läkare för att hitta orsaken till din knäsmärta.

7 Du har värk i ryggen

Ont i ryggen kan bero på en massa olika saker. Dock kan skorna påverka en hel del. Det är bra att satsa på skor som stöttar på rätt ställen samt att de inte är för platta eller för stela.