Jod (I)

jod

Jod är ett livsviktigt grundämne som ingår i de ämnesomsättningshormoner (tyroxin och trijodotyronin) som bildas i sköldkörteln och bl a stimulerar förbränning och bildande av proteiner.

Hormonerna tyroxin och trijodotyronin stimulerar bl.a. kroppens tillväxt och utveckling. Brist på sköldkörtelhormon under den tidiga barndomen hämmar den mentala och fysiska tillväxten och resulterar i dvärgväxt.

Sköldkörteln lagrar jod i thyreoglobulinmolekyler som fyller blåsorna i sköldkörteln. Får man inte i sig tillräckligt med jod börjar sköldkörteln växa för att kompensera jodbristen.

Dagsbehov Av Jod
HavslaxRekommenderat dagligt intag av jod:

Män: 0,15 mg
Kvinnor: 0,15 mg
Gravida: 0,175 mg
Ammande: 0,2 mg
Barn: 0,04-0,12 mg
Behovet av jod varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Jod
Brist på jod i maten anses vara den vanligaste orsaken till struma (förstoring av sköldkörteln). Struma var vanligt förekommande i vissa delar av Sverige så sent som under mellankrigstiden. Joderat bordssalt introducerades på 20-talet

Eftersom huvuddelen av hushållssaltet joderas förekommer inte jodbrist längre. Livsmedelsindustrin och storhushåll använder dock inte alltid salt som är jodberikat. För den som ofta äter färdiglagad mat kan jodintaget bli onödigt lågt. De som medvetet minskar på saltkonsumtionen bör också vara angelägna om att bara använda jodberikat salt.

Brist på jod kan även leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.

Risker Med Jod
SaltEtt för högt intag av jod kan påverka tyroideas (sköldkörtelns) funktion och leda till hormonella störningar.

Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets tyroidea (sköldkörtel) utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare.

Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i cirkulerande tyroideahormonnivåer (koncentrationer av sköldkörtelhormoner) kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.

Om du använder havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden bör du vara försiktig. Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott.

Livsmedel Med Jod
Jod finns i saltvattensfisk, skaldjur och berikat salt. Mjölk, ägg och ost är mer måttliga källor. Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Olika preparat har visat skilja sig mycket i fråga om jodmängd, vilket kan bero på att de utgår från olika alg-arter med högst betydande skillnader i jodhalter.

Salt som används i storhushåll och inom livsmedelsindustrin saknar ibland jod, trots att livsmedelsverket rekommenderar jodberikning. Grovt salt, som används t ex i saltkvarnar, är inte jodberikat.

Här nedan är en tabell med innehåll av jod i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD JOD
PER PORTION, MG
Torskrom 125 g 0,25
Musslor 100 g 0,25
Saltvattensfisk 125 g 0,03-0,1
Jodberikat salt 2 g 0,1
Mjölk 2 dl 0,01-0,04
Mängd jod i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av jod per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL JOD (μg)
Joderat salt 5000 μg
Havssalt 2000 μg
Hummer 700 μg
Musslor 180 μg
Dressing vinägrett m vatten fett 45% 175 μg
Fiskfärs kokt 161 μg
Löjrom saltad 140 μg
Ägg ekologiskt stekt 135 μg
Fiskbullar frysta kokta 128 μg
Pirogfyllning förrätt 121 μg
Äggula ekologisk 120 μg
Sill panerad stekt 119 μg
Tomatröra mexikansk salsa kall 117 μg
Lammfärsbiffar stekta 117 μg
Ägg konventionellt stekt 117 μg
Makrill opanerad stekt 114 μg
Torsk opanerad stekt 114 μg
Hårt bröd fullkorn råg fibrer 16% Crisp o Finn crisp 113 μg
Makrill panerad stekt 100 μg
Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv 96 μg