Vitamin B5 (Pantotensyra)

b5

Vitamin B5 påverkar även hårets fuktbalans så att det ser friskare och glansigare ut. Pantotensyra anses motverka grått hår.

Pantotensyra katalyserar förbränningen av alla energigivande näringsämnen. Syntesen avkolesterol, fettsyror, acetylkolin och hormoner i binjurebarken är beroende av CoA.

Vitamin B5 sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, däribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester.

BananVitaminet fungerar även genom att minska mängden hudfett som produceras i porerna vilket minskar näringstillförseln till acnebakterien. På så sätt kan den som har problem med finnar tillföra mer vitamin B5 i sin kost och därmed minska eller helt bli av med sina acneproblem.

Dagsbehov Av Vitamin B5
Rekommenderat dagligt intag av vitamin B5:

Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Gravida: 17 mg
Ammande: 20 mg
Behovet av vitamin B5 varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Vitamin B5
AvocadoEventuella brister kan bidra till irritation, oro, kramp, bristande koordination av musklerna. Trötthet, utmattning och nedsatt tolerans mot socker. Nersatt funktion av binjurarna. Hypoglykemi och för lågt blodtryck. Ledsjukdomar, däribland ledvärk.

Risker Med Vitamin B5
Det finns inga kända risker med vitamin B5.

Livsmedel Med Vitamin B5
Pantotensyra finns naturligt exempelvis i kli, fullkorn, nötter, avocado, bananer och sirap.

Vitamin B5 mot finnar
Vitamin B5 i höga doser har visat sig fungera bra mot finnar och fet hy. För att få bra resultat så är det viktigt att man köper en vitamin b5 som är gjord just för att användas mot finnar och som håller en hög och jämn kvalitet.

Vitamin b5 som säljs på apotek och i hälsokostbutiker bör undvikas eftersom priset per gram är väldigt högt och de innehåller vanligtvis andra ämnen som kan vara farliga i höga doser.

En populär vitamin b5 produkt mot finnar tillverkas av Clearly Gone.