Vad innebär ryggskott?

lumbago

Ryggskott eller lumbago är en plötslig, intensiv smärta som kan komma att uppstå i ländryggen. Drabbas du av ryggskott så kan du successivt eller helt utan anledning få ont i nedre delen av ryggen. Många gånger är det svårt att röra sig då det känns som om det gör mer ont när övre delen av kroppen vrids eller böjs. Vem som helst kan drabbas av ryggskott, i vilken ålder som helst. Det finns två former av ryggskott och det är akut ryggskott och kroniskt ryggskott.

Orsaker till ryggskott?

Ryggskott kan komma plötsligt och helt utan anledning egentligen. Det kan komma när du böjer dig fram och knyter skorna så väl som när du kliver ur sängen. Dock är det ofta flera saker som leder till att du drabbas. Du kan ha haft upprepade påfrestningar under en längre tid. Det kan även bero på en inflammation i lederna i ryggen efter förslitning vilket är vanligt hos äldre personer.

Vad kan du göra mot ryggskott?

Du bör först hitta orsaken till ryggskottet. Det för att förhindra att du får nya ryggskott som kan leda till kroniska skador. Sedan är det bra att röra på dig. Även om du har ont. Sitta still gör bara ryggskottet värre. Det är bra att även träffa en läkare, särskilt om du inte haft ryggskott innan. Med fördel kan du även besöka en kiropraktor. Hos en sådan kan du få hjälp med behandling samt rehabiliteringsprogram. Du kan även testa smärtlindring med värktabletter, eller prova TENS. Det står för transkutan nervstimulering och ger smärtlindring med hjälp av en apparat. Denna apparat avger pulserande mikroströmmar som stimulerar nerverna och blockerar smärtan. Sedan finns det även andra hjälpmedel att ta till som svankstöd, kuddar, madrasser och så vidare.