Vitamin B1 (Tiamin)

b1

Vitamin B1 (Tiamin) är ett viktigt coenzym vid omsättningen av kolhydrater, för att nerver och muskler ska fungera normalt och för att kroppens energiproduktion ska vara normal.

Vitamin B1 är även viktigt för normal funktion av nerver och hjärna, reglering av hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd samt reglering av magens saltsyreproduktion och främjande av tarmens peristaltik.

Vitamin B1 förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan samt verkar svagt vattendrivande. Tiamin har även inflytande på lever och bukspottkörtel.

SkaldjurKroppen har en förmåga att kunna lagra ca 30 mg, vilket när det gäller tiamin anses som lite. Av dessa 30 mg finns hälften (15 mg) i musklerna och resterande 15 mg finns fördelat till hjärta, lever och njurar.

Dagsbehov Av Vitamin B1
Rekommenderat dagligt intag av vitamin B1:

Män: 1,1-1,4 mg
Kvinnor: 1-1,1 mg
Gravida: 1,5 mg
Ammande: 1,6 mg
Barn: 0,3-1 mg
Behovet av vitamin B1 varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Vitamin B1
Vanligt förkommande symtom vid brist är: inflammation i nerverna, neuralgi, matsmältningsproblem, hypoglykemi, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias, hudbesvär. Allvarlig brist på vitamin B1 kan även leda till uppkomst av sjukdomen beriberi (nervsjukdom).

Ofta har alkoholberoende personer ensidiga kostvanor. Den viktigaste och vanligaste vitaminbristen vid alkoholberoende är brist på vitamin B1, tiamin. Vid alkoholberoende får man därför behandling med B-vitaminer, antingen enbart vitamin B1, tiamin, eller i kombination med andra B-vitaminer. Man kan också få mediciner som innehåller olika B-vitaminer och vitamin C.

Risker Med Vitamin B1
Det finns inga kända risker med vitamin B1.

Livsmedel Med Vitamin B1
ÄrtskidorDe viktigaste kostkällorna för tiamin är magert griskött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och i Sverige även spannmål där detta är berikat med vitamin B1.

Tiamin har hög vattenlöslighet och detta leder till stora förluster vid tillagning exempelvis när man kokar bönor. Dock är tiamin värmestabil vid lågt pH. Normal förlust av tiamin vid tillagning är 30-50% av det ursprungliga tiamininnehållet. Lång varmhållning ger stora förluster.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur
20% Matbröd och fikabröd
18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt
13% Mjölk, fil, yoghurt
7% Frukt, bär, juice
6% Potatis
Här nedan är en tabell med innehåll av Vitamin B1 i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD VITAMIN B1
PER PORTION, MG
Skinka 125 g 1,6
Bruna bönor, torr vikt 75 g 0,5
Färska gröna ärter 100 g 0,4
Lever 100 g 0,3
Havregryn 30 g 0,2
Potatis 200 g 0,1
Mjölk 2 dl 0,1
Vetemjöl (berikat) 30 g 0,1
Mängd vitamin B1 i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys
Livsmedel med mest innehåll av vitamin B1 per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL VITAMIN B1 (MG)
Frukostflingor fullkornsvete Weetabix 3.48 mg
Müslibar fullkorn berikad typ Special K Bar Red fruit 2.5 mg
Torrjäst 2.35 mg
Frukostflingor fullkorn berik Special K 2.3 mg
Solrosfrön torkade 2.3 mg
Frukostflingor berik Rice Krispies 2.09 mg
FiberBar naturell All-Bran 2 mg
Vetegroddar 1.72 mg
Frukostflingor berik Frosties 1.65 mg
Linfrön torkade 1.64 mg
Frukostflingor berik Kalaspuffar 1.61 mg
Müslibar berikad typ Special K Chocolate 1.49 mg
Frukostflingor fullkorn vetekli berik All-Bran Regular 1.25 mg
Quorn svampprotein färs bitar filé 1.2 mg
Köttfärslimpa stekt fryst 1.2 mg
Havremust pulver berik 1.2 mg
Frukostflingor typ corn flakes majs berik 1.19 mg
Frukostflingor ris socker kakao Coco Pops 1.12 mg
Sojabönor torkade 1.1 mg
Fläskött gris kokt 1.06 mg