Vitaminer

vitamins

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda. Därför måste de tillföras kroppen genom födan eller som tabletter. Brist på något vitamin ger upphov till specifika bristsjukdomar.

Det enda som dessa ämnen har gemensamt är att kroppen måste tillföras dem utifrån. Hur de ser ut och vilken effekt de har varierar. Varje vitamin har sin bestämda biologiska funktion.

Många vitaminer samverkar med kroppens olika enzymer. Allting som händer i kroppen handlar i grunden om kemiska omvandlingar av olika slag. För att de skall kunna fungera krävs enzymerna, som styr och skyndar på omvandlingarna. Vitaminer hjälper enzymerna med att flytta om atomer. De är exempelvis absolut nödvändiga när kroppen förbränner socker och fett för att få energi.

Andra vitaminer utgör i stället råmaterial för ett hormon eller för synpigment i ögon. Slutligen finns det ett par vitaminer som verkar som ett slags “konserveringsmedel” inne i kroppen och bland annat skyddar fettämnen från härskning. Dessa vitaminer är så kallade antioxidanter.

Vi känner i dag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga för människan. Fyra av dessa är fettlösliga (vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K) och nio är vattenlösliga.

Tabell Över Kända Vitaminer
Här nedan presenteras en tabell över ett antal vitaminer, deras namn eller kemiska benämning samt vad vitaminerna behövs för:

VITAMIN NAMN ELLER KEMISK BENÄMNING BEHÖVS FÖR:
Vitamin A Retinol Ögon, hud, slemhinnor
Vitamin B1 Tiamin Ämnesomsättning, nerver
Vitamin B2 Riboflavin Ämnesomsättning
Vitamin B3 Niacin Ämnesomsättning, hud, nerver
Vitamin B5 Pantotensyra Ämnesomsättning
Vitamin B6 Pyridoxin, Pyridoxamin Nerver, blod
Vitamin B8 Biotin Ämnesomsättning
Vitamin B9 Folsyra, Pteroglutaminsyra, Folacin Blod
Vitamin B12 Cobalamin Blod, nerver
Vitamin C Askorbinsyra Bindväv, sårläkning
Vitamin D Kolekalciferol, Ergocalciferol Skelettet
Vitamin E Alfatochoferol Cellmembraner, blod
Vitamin F Linolsyra Cellmembraner
Vitamin K Fyllokinon, Menakinon Blodets koagulering